Krompiruša

Krompiruša je bila sinoć na meniju za večeru. Moram li reći koliko obožavam ovu pitu, jela bi je svaki dan. Kako Vi radite krompirušu? Da li naribate krumpir ili ga narežete na najmanje moguće kockice? Ja sam tip br 2.

Ingredients

    Directions

    Step1

    U veću posudu staviti 500 g glatkog brašna, 5 g soli, 3 jušne žlice ulja i umijesiti glatko tijesto sa 300 ml mlake vode. Mijesiti najmanje 10 minuta. Nakon toga preliti tijesto sa 2 jušne žlice ulje, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da tako stoji najmanje 3 h. Tijesto što duže stoji u ulju bolje se razvuče.

    Step2

    U međuvremenu oguliti i oprati 5 komada krumpira. Krumpiri neka budu srednje veličine. Krumpir možete naribati ili narezati na jako male kockice. Ja preferiram sitne kockice. Očistiti i oprati a zatim na sitne kockice narezati luk. Krumpir ako ste narezali na kockice još jednom oprati i ocijediti a zatim ga pomiješati sa lukom i dodati jednu jušnu žlicu ulja, soli i papra po ukusu kako Vam odgovara. Sve to dobro sjediniti.

    Step3

    Nakon najmanje 3 h tijesto je spremo da ga se razvuče. Na stol stavite stolnjak a zatim dobro nauljite ruke i uzmite tijesto u ruke. Prvo ga u zraku malo razvučete. Vidjeti ćete da će se tijesto samo razvlačiti. Kada dobijete veći razvučeni komad tijesta položite tijesto na stol i vrhovima prstiju iznuta prema van razvlačite tijesto preko čitavog stola. Nakon što razvučete tijesto višak tijesta koji visi sa stola sa svake strane odrežite nožem.

    Step4

    Tijesto poškropite sa malo ulja pa ga prvo podijelite na pola, a zatim na svaku polovicu u dva reda posipajte nadjev od krumpira i luka (vidi sliku). Nakon toga dio tijesta iz sredine prebaciti preko krumpira a izvana pomoću stolnjaka zarolati ostatak tijesta u roladu. Tako ponoviti sa drugim tijelom tijesta. Pleh obložiti papirom za pečenje, pomoću pleha odrediti veličinu rolade i tako ju prepoloviti a zatim prebaciti u pleh. Možete i cijelu roladu zarolati u oblik puža.

    Step5

    Uključiti pećnicu na 200 stupnjeva. Pripremiti mješavinu za premaz. U manju posudu staviti 1 jušnu žlicu ulja, prstohvat soli i 4 jušne žlice vode sve to sjediniti. Premazati mješavinom pitu prije pečenja. Pitu prvo peči 20 minuta a zatim je izvaditi i opet premazati mješavinom, peči je još 15 minuta i opet premazati mješavinom. Povećati temperaturu na 250 stupnjeva i peći još 7 minuta. Nakon što je pita pečena prekriti je vlažnom krpom. Poslužiti uz kiselo vrhnje. U slast.

    X