Adventski vijenac od medenjaka

Kasnim sa objavom recepta za ovaj adventski vijenac od medenjaka, ali možete ga napraviti ove godine za točno 11 mjeseci 🙂

NAPOMENA: Po receptu ide šećer, ali ako neće jesti medenjake ne morate ga ni staviti ili stavite pola količine šećera baš kao što sam i ja napravila.

Ja sam osoba koja nikada nije voljela biti u kalupu. Nikada mi dah nije oduzimalo ono što se sviđalo masi, nikad nisam pratila modne trendove, uvijek sam željela nešto čime bi se isticala. Tako sam ove godine odlučila da moj adventski vijenac ne bude u moru drugih vijenaca, već malo posebniji. Pošto je moja velika strast pečenje slastica i vijenac će biti u tom tonu. Ispekla sam vjenac i ukrase od medenjaka i ukrasila ih royal icingom. Kućicu i boreke sam izrezala po šabloni i kad se ispeklo sastavljala ih. Izrada vijenca, kuća koja miriše na ljubav i medenjake, mir u mojem srcu i uzbuđenje pri iščekivanju Božića i konačnog rezultata vijenca su veliki razlozi za sreću i zahvalnost. ♥️

Sastojci

Upute

Korak 1

Priprema smjese: 75 g meda i 35 g maslaca otopiti na pari. U veću posudu staviti 300 g glatkog brašna, 75 g šećera u prahu, jednu mali žličicu cimeta, prstohvat sode bikarbone, 1/2 vrećice smjese za medenjake te dodati jedno cijelo jaje i otopljeni med sa maslacem. Sve to dobro umijesiti, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku 2 h da se hladi. Ovdje stavljam skicu za boreke.

Korak 2

Priprema vijenca: Na papiru za pećenje razvaljati tijesto na debljinu 3 mm. Uzmite kalup za torte promjera 26 cm i po njemu izrežite krug. Odredite gdje će Vam biti svijeće i izrežite 4 okrugle rupe modlom u obliku kruga, čepom od veće boce ili manjom čašom. Premjestite krug sa papirom u pleh za pečenje i pecite oko 9 minuta na 180 stupnjeva. Kada je gotovo izgledati će Vam da je premekano ali to tako treba biti, hlađenjem se stvrdne. Kada se krug ili podložak peče, ostatak tijesta opet umijesite, razvaljajte i izrežite stranice za kućicu i boreke. Stavljam Vam šablone za izrezivanje. Njih skinite, isprintajte, izrežite i koristite da po njima izrežete potrebne oblike. Kada izrežete stranice za kućicu (obratite pažnju na stranice koje morate izrezati 2 puta) i boreke oblike isto pečete na 180 stupnjeva 9 minuta. Stranice kućice i boreke ostavite najmanje sat vremena da se prohlade, tek onda satavljati.

Korak 3

Royal icing: je smjesa za ukrašavanje keksa, dobiva se od kombinacije bjelanjka i šećera u prahu, od količine šećera u prahu ovisi gustoća royal icinga. Bjelanjak sušenjem postaje postojan. 1 bjelanjak umutite sa pjenjačom da se zapjeni i zatim dodajte 200 g šećera u prahu i nastavite miješati pjenjačom, smjesa mora biti glatka i bez grudica. Zatim pola smjese prebacite u drugu posudu i u tu smjesu dodajte još 50 g šećera u prahu da dobijete gušću smjesu koja je bolja da istaknete detalje i koji koristite za lijepljenje stranica kućice. Rjeđa prva smjesa bolja je za prekrivanje cijele površine.

Korak 4

Sastavljanje i ukrašavanje kućice i podloge: Nakon što je sve pečeno i dobro ohlađeno krećemo na ukrašavanje kruga iliti podloge i kućice. Prvo podlogu/ krug premažite rjeđim royal icingom, ako želite puteljak kao ja do kućice, prije premazivanja podloge royal icingom zalijepite na podlogu jednu traku koju kada skinete nakon što se royal icing osuši će izgledati kao puteljak. Kada razmažete icing po podlozi ostavite da se jako dobro osuši oko 2 h najmanje. Zatim krećemo u sastavljanje kućice: prvo nanesite icing na rubove stranica i zalijepite jednu za drugu čvrstim pritiskom prstiju od minutu, zatim to opet ponovite sa drugi stranicama. Krov nemojte još stavljati na kućicu. Stranice krova premažite rjeđim icingom i ostavite da se osuši 2 h. Gusti icing premjestite u vrećicu za ukrašavanje i s njime na krovu iscrtajte crijepove, prozore i vrata na kućici, i ostale ukrase koje želite. Boreke također premažite icingom. Nakon 2 h sastavljajte krov i zalijepite ga na kućicu. Uzmite podlogu koju ćete staviti na podmetač za torte, pomoću gustog icinga ili ako ste skeptični pomoću vrućeg ljepila zalijepite kućicu na mjesto koje ste odredili, skinite traku koja je označavala puteljak, zalijepite za podlogu boreke gdje ste zamislili, stavite 4 svijeće u utore koje ste izrezali i ukrasite dalje po želji. Ja sam još vrućim ljepilom zalijepila jedan mini češer, i pahuljice. I eto napravili ste svoj, unikatni adventski vijenac od medenjaka. Čestitam !

X