Hrskavi francuski baugette

Ako imate dobre zube ovo je kruh za Vas. Baugette, ima li išta bolje od njih, savršeno hrskavi i savršeni u bilo kojoj kombinaciji. Možete od njih napraviti sendviče, možete ih poslužiti uz neki namaz ili još bolje uz domaću paštetu, možete ih premazati maslacem i češnjakom i dodatno zapeći i poslužiti uz čašu vina, stvarno je bezbroj mogućnosti. Ja sam svoje baugette poslužila uz domaću paštetu od tune i povrća. Ma  mljac, a sad idemo brzo na recept.

Sastojci

Upute

Korak 1

U manju posudu staviti 10 g svježeg kvasca, 5 g šećera i jednu jušnu žlicu mlake vode, promiješati i ostaviti 10 minuta da se kvasac aktivira.

Korak 2

U veću posudu staviti 300 g glatkog brašna, 300 g brašna za dizana tijesta, 10 g soli te dodati aktivirani kvasac i sa 400 g mlake vode umijesiti glatko tijesto. Mijesiti 10 minuta a nakon toga posudu prekriti prozirnom folijom i krpom te ostaviti na toplome 45 minuta da se tijesto udvostruči.

Korak 3

Nakon što se tijesto udvostručilo premjestiti posudu na pola sata u hladnjak. Nakon 30 minuta izvaditi tijesto iz hladnjaka, podijeliti ga na 4 jednaka dijela. Radnu površinu pobrašniti sa malo kukuruznog brašna i svaku lopticu tijesta valjati dlanovima u duži prutić. Baugette premjestiti u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje i ostaviti još pola sata da se udvostruče, zatim ih zarezati i premazati mješavinom vode i soli (5 g soli, 0,5 ml vode).

Korak 4

Baugette peći na 200 stupnjeva oko 30 minuta, te ih premazivati mješavinom vode i soli (prvi premaz prije pečenja, drugi premaz nakon 10 minuta pečenja).

X