Knedle punjene raffaellom i jagodama

Cijelo moje djetinjstvo je bilo obilježeno knedlama sa šljivama. Kada je mama obznanila meni kao djetetu da su šljive zrele i da će sutradan otići na vrt ubrati ih i napraviti knedle,  mojoj sreći nije bilo kraja. Maloj meni je toliko malo trebalo za sreću. Ne znam da li postoji osoba koja ih ne voli, ali ja bi se dan danas lako dala potkupiti s knedlama. U svoj recept sam uvela malu izmjenu i ovaj put nije kako nalaže tradicija. Napravila sam knedle punjene jagodama i raffaello kuglicom, uz to sam napravila i preljev od jagoda. Pa hajdemo 100% iskoristiti sezonu jagoda.

 

 

 

 

Sastojci

Upute

Korak 1

Krumpir skuhati u ljusci (35-40 minuta), oguliti ga, staviti u veću posudu i zdrobiti vilicom, dodati 8 raffaello kuglica (ili možete dodati 50 g kokosa) te napraviti pire o krumpira sa štapnim mikserom. Ohlađenom pireu dodati 1/2 žlićice soli, 1/2 žlićice sode bikarbone, 1 žlićicu praška za pecivo, postepeno dodavati brašna i umijesiti glatko tijesto. Od ove količine sastojaka dobiti ćete oko desetak knedli, ovisno o njihovoj količini.

Korak 2

Operite 10 jagoda a 5 raffaello kuglica nožem prepolovite, da bi se kuglice lakše prepolovile možete ih prvo držati u hladnjaku. U manji tanjurić istresti šećera. Ruke umočite u brašno kako Vam se tijesto ne bi lijepilo za ruke. Od tijesta oblikujte knedle i u njih utisnite polovicu raffaella i jednu jagodu koju ste prethodno uvaljali u šećer, zatvorite knedlu i staviti na tacnu koju ste pobrašnili.

Korak 3

U međuvremenu pripremite preljev. Operite 12 jagoda, narežite ih na ploške i stavite u manji lonac na vatru, na to dodajte 2 vanili šećera i kuhajte dok ne provrije. Maknuti s vatre, dodati 1 dcl vode i štapnim mikserom dodatno usitniti jagode a ako Vam je po ukusu potrebno dodajte i šećera. Još jednom vratiti na vatru da provrije.

Korak 4

U lonac staviti 2, 5 litre vode, 2 jušne žlice soli i pustiti da voda zakuha. U zakuhanu vodu postepeno dodavati knedle (bolje kuhati knedle u 2-3 navrata da se ne zalijepe). Kad knedle isplivaju na površinu kuhajte ih još oko 5 minuta.

Korak 5

Kada su knedle kuhane servirajte ih tako da ih prelijete sa preljevom od jagoda a možete ih i dodano pošećeriti ako volite još slađe. I uživajte u slastici za Bogove.

X