Kruh iz kese

Na slici je spoj novog i starog 😊 Pod “novo” mislim moderni način pečenja mliječnog kruha u vrećici za pečenje a rezultat je premekani kruh, milina. 👌 Ovo sam nazvala kruh iz kese.

A pod “staro” svrstavam ovaj stolnjak koji je za mene najveće blago. Iza njega stoji priča moje bake. Stolnjak sam dobila od bake koju sam kao dijete zvala Barbika a ime joj je Barbara a zovu je Barica 😂 Al vratimo se mi na stolnjak koji je star 70 godina i koji je napravljen od konopljine tkanine. Tada se za to koristila konoplja 😂Baka ga je istkala sa svojih 18 godina za udaju. Kaže ona meni:” Ja sam ti sama sijala tu konoplju, brala je, sušila i na tkalačkom stroju napravila ovaj stolnjak. A eto ti ga, ti si ga uzmi neka ti bude barem za slikanje.” Da bako moja draga ♥️ koristiti će mi za slikanje ali on je meni blago staro 70 g koje će mi biti najljepša uspomena na tebe kada te više ne bude … ♥️Nadam se da ću ga uspijeti sačuvati za budući naraštaj. 😊

Sastojci

Upute

Korak 1

U veću posudu prosijati 500 g mekog brašna i dodati žlićicu soli, pola žlićice praška za pecivo i pola žlićice sode bikarbone pa to sve promiješati. U manju posudu staviti kocku svježeg kvasca, jušnu žlicu šećera i malo mlakog mlijeka (oduzeti od 3 dcl mlijeka). Pustiti par minuta da se kvasac aktivira, u međuvremenu rastopiti 50 g maslaca. Kada se kvasac aktivirao dodati ga u brašno, dodati otopljeni maslac i preostalo mlijeko te umijesiti glatko tijesto. Tijesto mijesiti barem 10 minuta i neka pritisak ruke slobodno bude jači. Tijesto prekriti prozirnom folijom i kpom te ostaviti da se podupla oko 45 minuta. Nakon što se tijesto poduplalo pobrašniti radnu površinu i malo ga premijesiti, te oblikovati u oblik kakav kruh želite, staviti na pleh (ja sam na pleh od kalupa za tortu), žiletom ili nožem ga zarezati kako želite, ja sam utisnula srca . Na kruh možete poslagati koju kockicu maslaca a i ne morate. Ostaviti kruh da se diže još pola sata.

Korak 2

Uključiti pećnicu na 200 stupnjeva, a pleh sa kruhom premijestiti u vrećicu za pečenje te je zatvoriti vezicom koju ste dobili u pakiranju. Kruh peći na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Napomena: nemojte ni slučajno temperaturu pećnice povisiti iznad 200 stupnjeva jer vrećica za pečenje može na maksimalnu temperaturu od 220 stupnjeva.

Korak 3

Nakon što je kruh pečen izvaditi ga iz vrećice. Nije ga potreno prekrivati krpom, samo ga ostavite da se ohladi. Ohlađeni kruh režite i uživajte. Kruh je premekan i preukusan. Mekan je baš iz razlog što se pekao u vrećici za pečenje. U slast.

X