Najfinije krofne

Krofne!!! Napokon je došlo njihovo vrijeme ja ih obožavam. Imam jedan savršeni recept za njih i pre fine su i mekane ko duša, ne upiju nimalo masnoće. Jedna vojska krofni čeka svoju degustaciju i odobravanje. Ma O-B-O-Ž-A-V-A-M ! Neke sam ostavila prazne, neke sam punila marmeladom od jagoda a neke maminim domaćim pekmezom od šljiva.

NAPOMENA: Sastojci su za oko 15 krofni veličine 70 grama. Ako želite veću količinu samo poduplajte sastojke.

Sastojci

Upute

Korak 1

U manju posudu staviti 15 g svježeg kvasca, jednu čajnu žličicu šećera i jednu jušnu žlicu mlake vode i ostaviti da kvasac nadođe. U veću posudu staviti 550 g brašna za dizana tijesta, jednu čajnu žličicu soli, jedan vanili šećer i 40 g kristal šećera. Sve dobro promiješati u u sredini napraviti rupu u koju uliti kvasac koji se digao. Postepeno dodavati 1,5 jušnu žlicu rakije, 2 žumanjka, 100 ml ulja, 100 ml mineralne vode i umijesiti tijesto sa 125 ml toplog mlijeka. Tijesto dobro razraditi, mijesiti oko 10 minuta, te prekriti prozirnom folijom i krpom i staviti na toplo da se tijesto udvostruči oko 1 h.

Korak 2

Nakon što se tijesto udvostručilo, izvaditi ga na radnu površinu, malo premijesiti a zatim rezati na komadiće težine 70 g, za to koristiti kuhinjsku vagu. Izrezati papir za pečenje na 15 kvadratnih komadića i poredati po tacni. Svaki komadić tijesta formirati u lopticu, staviti na tacnu i prekriti plastičnim poklopcem i ostaviti 30 minuta na toplome da nadođu.

Korak 3

U veći lonac staviti 1 l ulja, da li je ulje spremno za prženje provjeriti ćete tako da staviti drvenu kuhaču u ulje i ako se oko nje skupljaju mjehurići ulje je spremno. Krofne pečemo tako da donja strana krofne ide gore, pečemo ih oko 1 minutu prvo prekrivene, zatim okrenemo i pečemo još jednu minutu otkrivene. Krofne vaditi na papirnati ubrus da pokupi malo ulja. Kada su krofne pečene možete ih ostaviti prazne i posuti samo šećerom u prahu, puniti sa špricom sa čokoladom, marmeladom, pekmezom a možete ih i glazirati. U slast.

X