Pile na postelji od krumpira

Jedna klasika, pile s krumpirima, savršena za ručak ili večeru, a tko može za doručak, zašto ne?  Pile s krumpirima, sosom i zelenom salatom da čujem, kome je to najdraže jelo? Radila sam pile na nešto drugačiji način nego inače, pekla sam ga 1,5 h, od soka koje je pustilo i povrća koje se peklo zajedno s piletinom, napravila sam sos. Meso se toliko lijepo ispeklo, bilo je sočno, doslovno se raspadalo. Krumpiri su bili hrskavi i zajedno s piletinom bili pun pogodak. Recept u nastavku.

Ingredients

  Directions

  Step1

  Priprema pileta: cijelo pile najprije oprati, posušiti kuhinjskim papirom. U manju posudu usuti sadržaj 1 1/2 vrećice Vegete Natur za piletinu i jednu jušnu žlicu ulja i promiješati. Pripremiti oko 60 g maslaca koji se treba narezati na kockice. Kod vrata pileta špatulom za kuhanje ući pod kožu i ugurati par kockica maslaca i začin za piletinu. Maslac će tako spriječiti da se prsa isuše tijekom pečenja. Napraviti tri reza po piletu malo na prsima, na leđima te kod bataka napraviti rezove i ugurati maslac. Potom cijelo pile izvana premazati začinom za piletinu, malo začina i maslaca ugurati u šupljinu pileta gdje su se nalazile iznutrice. Ugrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Nauljiti vatrostalnu posudu i u nju staviti pile. Očistiti jedan srednji luk i jednu cijelu mrkvu i staviti pored pileta, oprati 3 režnja češnjaka i malo iz zgnječiti i isto ih staviti s piletom. Češnjak ne gulite da ne bi pustio gorčinu tijekom pečenja, na ovaj način će pustiti svoju aromu. Po piletu poslagati još oko 40 g maslaca i staviti peći. Prvo peći pile oko 40 minuta na jednoj strani, zatim pile okrenuti i nastaviti peći još 35 minuta. Opet pile okrenuti i pojačati temperaturu na 250 stupnjeva te tako još peči oko 15 minuta da dobije koricu. Pile ukupno peći 1,5h.

  Step2

  Priprema krumpira: oprati i oguliti oko 1,5-2 kg krumpira. Krumpire dobro oprati, i narezati ih na kockice ili ploške kako Vam draže. Po krumpirima posuti sadržaj jedne vrećice Vegete Natur za hrskave krumpire i ja sam dodala još jednu čajnu žličicu soli i jednu jušnu žlicu ulja. Sve dobro promiješati. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju premjestiti krumpire. Kada je pile na 40 minuta pečenja u pećnicu ubaciti i vatrostalnu sa krumpirima. Ja sam pekla posebno pile i krumpire radi sosa koji sam radila. Kada je pile gotovo izvaditi i krumpire i oboje će biti toplo i spremno za jesti.

  Step3

  Priprema sosa: kada je pile pečeno nakon 1,5 h, pile premjestit u drugu posudu. U tavu preliti tekućinu koju je pile pustilo tijekom pečenja, a luk, češnjak i mrkvu usitniti vilicom ili štapnim mikserom i dodati u tavu. Na laganoj vatri zagrijavati i dodati jednu čajnu žličicu meda, chillia po ukusu i malo soli te postepeno dodavati jednu jušnu žlicu oštrog brašna da zgusne umak. Malo pustiti da proključa i imate savršeni umak.

  Step4

  Priprema salate: Očistiti jednu srednju glavicu salate kristal ili koju volite, staviti u hladnu vodu sa malo soli, ostaviti 5 minuta da odstoji i još jednom ju oprati. Očistiti dva režnja češnjaka. U veću posudu staviti salatu, soli, papra, octa i ulja po ukusu, narezati na listiće češnjak i dobro promiješati a zatim poslužiti u malim posudama .

  X