Rascvjetani kruh

Došla mi je neka monotonija kod pravljenja kruha i kemijala sam kako da ju razbijem. Svi recepti za kruh su manje-više isti, nema tu prevelikih razlika ali zato se možemo poigrati oko izgleda kruha. Danas sam se potrudila biti  kreativnija i dala sam si za zadatak rascvjetani kruh. Postupak nije težak i donosim ga u nastavku recepta.

 

 

 

Ingredients

  Directions

  Step1

  U manju posudu staviti jednu kocku svježeg kvasca (25g), 1 jušnu žlicu šećera i 2 jušne žlice mlakog mlijeka (odvojiti od ukupne količine mlijeka). Ostaviti par minuta da se kvasac aktivira. U veću posudu staviti 600 g brašna, 2 žlićice soli, pola vrećice praška za pecivo, pola žlićice sode bikarbone, 3 jušne žlice ullja, dodati aktivirani kvasac i preostalu količinu mlijeka te zamijesiti glatko tijesto. Posudu prekriti prozirnom folijom i krpom te ostaviti na toplome mjestu oko sat vremena da tijesto nadođe.

  Step2

  Nakon sat vremena tijesto lagano premijesiti i oblikovati u krug te ga premjestiti u pleh premazan uljem. Uzeti žilet i izrezivati latice. Ostaviti tijesto da se diže još 15 minuta. Uključiti pećnicu na 250 stupnjeva. U manjoj posudi napraviti mješavinu vode i ulja (2 jušne žlice vode toliko i ulja). S time premazati kruh i staviti ga peći 30-40 minuta na 200 stupnjeva. Ja sam kruh izvadila 15 minuta prije kraja i još ga jednom premazala uljem i vodom. Na taj način dobijete hrskavu koricu. Kada je kruh pečen prekriti ga vlažnom krpom i pustiti da se dobro ohladi. Kruh čuvati u krpi i u vrećici kako bi ostao mekan i svjež.

  X