Smotani kroasani

Ovaj tmuran dan ugrijala sam si toplim čajem od jagoda i toplim kroasanima 🥐 Dan mi je započeo totalno šeprtljavo. Jedan od onih dana kad mi ništa ne ide od ruke . Prvo mi se prosulo brašno po podu, a zatim mi zagorio maslac koji sam htjela otopiti i pritom uneredila čitavu pećnicu koju sam tek očistila. Uzrokom toga svega sam smatrala to što nisam još bila popila kavu, ali i narednih nekoliko sati nije bilo puno bolje. Sad ni sama ne znam dal da išta ozbiljno radim danas ili da čekam da završi ovaj dan i prestane ova kletva 😂 Ali kroasani su barem uspijeli, pa odatle i naziv smotani kroasani na osnovu smotanog mi dana.
Radila sam dva punjenja, dio kroasana punila sam čokoladom a dio džemom od jagoda. Premekani, preukusni i pretopli 😊 još samo da skinu kletvu šeprtljavosti …

Sastojci

Upute

Korak 1

U posudu staviti 400 g glatkog brašna i pola žlićice sode bikarbone. U manju posudu staviti 25 g kvasca, žlićicu šećera i 1/2 dcl mlake vode, promiješati i pustiti par minuta da se kvasac aktivira. Nakon što se kvasac aktivirao njega dodati u brašno, dodati 3 jušne žlice ulja i sa 2 dcl mlijeka umijesiti glatkog tijesto. Tijesto prekriti krpom i ostaviti da se diže sat vremena.

Korak 2

100 g maslaca narezati na kockice. Nakon sat vremena, pobrašniti radnu površinu, tijesto podijeliti na 8 jednakih loptica i razvaljati ih na veličinu od 18 cm ili veličinu manjeg tanjura.

Korak 3

Na svaki krug stavljati kockice maslaca i slagati ih jedan na drugi, na zadnji krug ne stavljati maslac.

Korak 4

Zatim sve to razvaljati na jedan veći tanji krug. Ja sam radila veće kroasane pa sam tijesto isjekla na 12 jednakih dijelova.

Korak 5

Ako ćete raditi punjene kroasane onda uz rub staviti punjenje. Ja sam pola kroasana punila džemom od jagoda a pola s čokoladom.

Korak 6

Uzeti jedan dio pa na vrhu zarezati sa nožem i prema vani uviti i tako nastaviti motati kroasane. Ostaviti kroasane da se dižu još sat vremena. Uključiti pećnicu na 250 stupnjeva.

Korak 7

Prije pečenja premazati kroasane vodom da budu hrskaviji, staviti ih u zagrijanu pećnicu i peči ih 7 minuta nakon toga ih opet premazati vodom i vratiti u pećnicu na još 8 minuta.

X