Smotani kroasani

Ovaj tmuran dan ugrijala sam si toplim čajem od jagoda i toplim kroasanima 🥐 Dan mi je započeo totalno šeprtljavo. Jedan od onih dana kad mi ništa ne ide od ruke . Prvo mi se prosulo brašno po podu, a zatim mi zagorio maslac koji sam htjela otopiti i pritom uneredila čitavu pećnicu koju sam tek očistila. Uzrokom toga svega sam smatrala to što nisam još bila popila kavu, ali i narednih nekoliko sati nije bilo puno bolje. Sad ni sama ne znam dal da išta ozbiljno radim danas ili da čekam da završi ovaj dan i prestane ova kletva 😂 Ali kroasani su barem uspijeli, pa odatle i naziv smotani kroasani na osnovu smotanog mi dana.
Radila sam dva punjenja, dio kroasana punila sam čokoladom a dio džemom od jagoda. Premekani, preukusni i pretopli 😊 još samo da skinu kletvu šeprtljavosti …

Ingredients

  Directions

  Step1

  U posudu staviti 400 g glatkog brašna i pola žlićice sode bikarbone. U manju posudu staviti 25 g kvasca, žlićicu šećera i 1/2 dcl mlake vode, promiješati i pustiti par minuta da se kvasac aktivira. Nakon što se kvasac aktivirao njega dodati u brašno, dodati 3 jušne žlice ulja i sa 2 dcl mlijeka umijesiti glatkog tijesto. Tijesto prekriti krpom i ostaviti da se diže sat vremena.

  Step2

  100 g maslaca narezati na kockice. Nakon sat vremena, pobrašniti radnu površinu, tijesto podijeliti na 8 jednakih loptica i razvaljati ih na veličinu od 18 cm ili veličinu manjeg tanjura.

  Step3

  Na svaki krug stavljati kockice maslaca i slagati ih jedan na drugi, na zadnji krug ne stavljati maslac.

  Step4

  Zatim sve to razvaljati na jedan veći tanji krug. Ja sam radila veće kroasane pa sam tijesto isjekla na 12 jednakih dijelova.

  Step5

  Ako ćete raditi punjene kroasane onda uz rub staviti punjenje. Ja sam pola kroasana punila džemom od jagoda a pola s čokoladom.

  Step6

  Uzeti jedan dio pa na vrhu zarezati sa nožem i prema vani uviti i tako nastaviti motati kroasane. Ostaviti kroasane da se dižu još sat vremena. Uključiti pećnicu na 250 stupnjeva.

  Step7

  Prije pečenja premazati kroasane vodom da budu hrskaviji, staviti ih u zagrijanu pećnicu i peči ih 7 minuta nakon toga ih opet premazati vodom i vratiti u pećnicu na još 8 minuta.

  X