Star Wars torte – Yoda torta

Star Wars torte radila sam za rođendan svome dečku. Voli Star Wars a ja sam ga odlučila iznenaditi na ovaj način. Figurice Yode i Darth Vadera radila sam od fondana, ne mogu opisati koliko sam napeta bila zbog toga je ovo su ujedno i moje prve figurice od fondana. Zamislila sam dvije torte različitog okusa, jedna s bijelim fondanom i Yodom kao predstavnikom dobre strane, a druga tamna torta s Darth Vaderom kao predstavnikom tamne strane. Bijela torta je sa svijetlim biskvitom i kremom od mandarina prekrivena bijelim fondanom i ukrašena crnim zvjezdicama i Yodom. Tamna torta je sa čokoladnim biskvitom i čokoladnom kremom, ukrašena crnim fondanom i bijelim zvjezdicama i Darth Vaderom. Torta je po mom mišljenju uspješna i po izgledu i po okusu a najviše sam ponosna na svoje prve fondan figurice koje nisu bile lake za izraditi. Za obje figurice trebalo mi je oko 8 sati.

U nastavku pišem recept za bijelu tortu sa kremom od mandarina a u idućem postu ćete imati recept za čokoladnu tortu.

NAPOMENA: ovdje ću napisati recept za  bijeli buttercream ako ćete tortu oblagati bijelim fondanom a ako ne želite možete je samo izvana premazati ostatkom kreme od mandarina i ukrasiti po želji.

Sastojci

Upute

Korak 1

BISKVIT: korišten kalup 24 cm. Jaja moraju biti na sobnoj temperaturi. Od 6 jaja odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sa 200 g šećera istući u snijeg. Na najmanjoj brzini miksera u snijeg umutiti žutanjke. U 120 g brašna dodati 1/2 praška za pecivo te to dodati u bjelanjke i promiješati sa pjenjačom, ne koristiti više mikser. Obložiti kalup promjera 24 cm sa papirom za pečenje i usipati smjesu. Kalup 2-3 puta udariti u stol da se biskvit ravnomjerno rasporedi i zrak izađe. Peću u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Kada je biskvit pečen ostaviti ga da se dobro ohladi. Kada se ohladi prerezati ga na tri kore.

Korak 2

KREMA: 2 kg mandarina očistiti od kore, ocjediti i dobiti ćete od ove količine mandarina 0,5 l soka. 1 dcl soka izdvojiti i staviti sa strane da njime namočite biskvit. 0,4 l soka staviti u lonac, dodati 3 žumanjka. U manju posudu staviti 1 vanili puding, 150 g šećera, vanili šećer i 1 dcl mlijeka te pjenjačom izmiješati. Smjesu dodati u sok na vatri i kuhati sve dok se ne zgusne. Kremu prvo dobro ohladiti na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku. Kada je krem ohlađena, izraditi 500 ml šlaga i umiješati ga u kremu. Biskvit prerezati na tri kore i svaku koru natopiti sa 1 dcl soka od mandarina.

Korak 3

BUTTERCREAM: 250 g margarina izraditi sa 250 g šećera u prahu. Na pari otopiti 200 g bijele čokolade te ju dodati u izrađeni margarin, sve dobro sjediniti.

Korak 4

SLAGANJE TORTE: Biskvit- krema od mandarina-biskvit-krema od mandarina-biskvit. Tortu izvana premazati buttercreamom i dobro je zagladiti te staviti na hlađenje.

Korak 5

Radnu površinu posuti šećerom u prahu, na nju staviti 400g bijelog fondana i valjati u krug veličine oko 30 cm. Kada ste izradili fondan izvaditi tortu iz hladnjaka i oprezno prenijeti fondan na tortu. S gladilicom brzo zagladiti fondan i višak odrezati i urediti. Ako želite tortu urediti crnim zvjezdicama, mali dio crnog fondana izvaljate i sa istiskivačem u obliku zvjezdice istisnuti broj zvjezdica koji vam je potreban za ukrašavanje. Zvjezdice sa vodom lagano lijepiti na fondan. Na kraju dodati figuricu Yode ili po želji ukrasiti tortu.

X